Food and Nutrition Education

A curriculum analysis of the FAO/TCP/ARG/3101 Programme

Authors

  • Angela Aisenstein Universidad de San Andrés
  • Sofía Paoloni The United Nations Institute for Training and Research

DOI:

https://doi.org/10.35305/rece.v2i18.811

Keywords:

Education, Food, Curriculum, Food security

Abstract

From a curricular approach, the scope and limitations of the materials of the Food and Nutrition Education Programme FAO-ME TCP/ARG/3101 are identified in relation to the concept of food education and food security. It was possible to identify a multifactorial approach to food and a multidisciplinary approach to food education. These conceptions, framed in the discourses of global organisations, are the result of the particular process of re-contextualisation carried out by local actors and agents. Furthermore, the programme outlines a critical and curious type of student and a teacher inexperienced in food education. The contents coming from the natural sciences are named after specific scientific disciplines. Social and cultural contents are dealt with in an integrated way and with less disciplinary depth: both ways of classifying contents allow for different types of power relations between teachers and students.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguirre, P. (2005). Estrategias de consumo. Qué comen los argentinos que comen. Miño y Dávila.

Aguirre, P. (2007). Dime qué comes y te diré quién eres. Página 12. https://www.pagina12.com.ar/diario/ciencia/19-90812-2007-09-05.html.

Encuesta Mundial de Salud Escolar. (2018). Ministerio de Salud y Desarrollo Social.

Aguirre, P. (2016). Alimentación humana: el estudio científico de lo obvio. Salud colectiva, 12(4), 436-472.

Ball, S. (1993). What Is Policy? Texts, Trajectories and Toolboxes. Discourse: Studies in The Cultural Politics of Education (13), 10-17.

Beech, J. (2006). Las agencias internacionales, el discurso educativo y las reformas de la formación docente en Argentina y Brasil (1985-2002): un análisis comparado. En: Wainerman, C. y Di Virgilio, M. El quehacer de la investigación en Educación. Manantial.

Beech, J. (2007). La internalización de las políticas educativas en América Latina: Revista Pensamiento Educativo. 153-173. http://www.pensamientoeducativo.uc.cl/index.php/pel/article/view/25503

Bernstein, B. (1997). La estructura del discurso pedagógico. Morata.

Bernstein, B. (1985). Clasificación y enmarcación del conocimiento educativo. Revista colombiana de educación (15), 5-55.

Bernstein, B. (1990). The structuring of pedagogic discourse. Routledge.

Declaración Universal de los Derechos Humanos. (1948). Asamblea General de las Naciones Unidas.

FAO (2017). Infografía http://www.fao.org/resources/infographics/infographicsdetails/es/c/1027 149/

Fins, K. (2018). Análisis de Políticas Públicas de Seguridad Alimentaria. El Programa Nutricional de la CABA: un modelo de prácticas en Educación Alimentario Nutricional. (Tesis de Maestría). Universidad de San Andrés, Buenos Aires, Argentina.

Ministerio de Salud Argentina y AADyND (2016). Guías alimentarias para la Población Argentina. https://bancos.salud.gob.ar/sites/default/files/2020-08/guias-alimentarias-para-la-poblacion-argentina_manual-deaplicacion_0.pdf

Vezub, L. (2013). Hacia una pedagogía del desarrollo profesional docente. Modelos de formación continua y necesidades formativas de los profesores. Páginas de educación, 6,1.

Eva Zafra Aparici, E. (2017). “Educación alimentaria: salud y cohesión social”. Salud Colectiva; 13 (2) p.295-306 http://revistas.unla.edu.ar/saludcolectiva/article/view/1191

Published

2023-07-01 — Updated on 2023-07-13

Versions

How to Cite

Aisenstein, A. ., & Paoloni, S. (2023). Food and Nutrition Education: A curriculum analysis of the FAO/TCP/ARG/3101 Programme. Revista De La Escuela De Ciencias De La Educación, 2(18), 20–37. https://doi.org/10.35305/rece.v2i18.811 (Original work published July 1, 2023)

Issue

Section

Artículos científico-académicos